تب برفکی گوسفندان یکی از بیماری های شایع و بسیار آزاردهنده در این نوع دام است. البته این بیماری در دام های دیگر نیز وجود دارد اما درصد مبتلا شدن به آن در گوسفندان بیشتر است. تب برفکی از انواع بیماری های واگیرداری است که سرعت سرایت بالایی دارد. تنها با بکارگیری راهکارهای مناسب و بهداشتی تا حد زیادی میتوان جلوی این واقعه را کاهش داد. باتوجه به آنکه گوشت گوسفند، پرمصرف ترین گوشت در میان وعده های غذایی انسان است، توجه به سلامت این دام از اهمیت بالایی برخودار است.
تب برفکی نام بیماری از ویروس پیکورنا عضو شاخص از جنس آفت است. میزان خطر ابتلا به این ویروس در حدی است که حتی در برابر هوای آزاد و خشک و گرم نیز از مقاومت بالایی برخوردار است. نام دیگر این عارضه دهان و پا است. زیرا اولین نقطه از بدن دام که با آن درگیر میشود دهان و پا میباشد. پیکورنا ویروس با ورود به بدن دام شروع به تکثیر نموده و بعد از مدتی کوتاه به خون سرایت کرده و باعث ایجاد تاول و تب شدید خواهد شد. در صورتی که تاول ها پاره شوند مشکلات جدی برای حیوان به وجود خواهد آمد.
علائم بیماری تب برفکی در گوسفندان به شرح زیر است:
همانطور که اشاره شد بیماری تب برفکی گوسفندان از انواع بیماری های واگیر دار بوده اما با بکارگیری تدابیری تا حد زیادی میتوان آن را کنترل نمود. از جمله این راهکار ها به شرح زیر است:
انتقال و سرایت بیماری تب برفکی به گوسفندان به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم صورت میگیرد. انتقال مستقیم از طریق تماس دام های آلوده با دام های سالم اتفاق میافتد. این راه جزء اصلی ترین و رایج ترین راه های انتقال میباشد. چراکه پیکورنا ویروس به حدی مقاوم است که حتی در هوایی که دام مریض نفس میکشد وجود دارد و در کم ترین زمان ممکن به دام های دیگر سرایت میکند. انتقال غیر مستقیم بدین صورت میباشد که ویروس از طریق مایع آیروسل آغاز میشود. درواقع هنگامی که این مایع از بدن دام دفع میشود وسایل و تجهیزات دامداری، علوفه و خوراک و لباس افرادی که در تماس با دام های مریض بودهاند را آلوده کرده و در نتیجه بیماری منتقل خواهد شد.
بیماری تب برفکی گوسفندان مانند بسیاری دیگر از بیماری دامی راه ها و روش های مخصوص به خود را برای درمان دارد. از جمله آنها شامل:
گاهی اوقات بره ها، گوسفندان و دام های جوانی که به بیماری تب برفکی مبتلا میشوند تلف خواهند شود. چراکه این حیوانات در زمان بیماری قدرت بدنی لازم را نداشته و همچنین به علت تاول های دهانی امکان بلع غذا برای آنها وجود ندارد. به همین دلیل هنگامی که دام به این بیماری مبتلا شد، برای برطرف کردن مشکل خورد و خوراک دام ها باید با استفاده از کنسانتره یا گندم خیس شده خوراکی نرم برای آن ها آماده کرد. درصورتی که مشکل دام حاد باشد و نتواند خوراک را در دهان نگه دارد باید غذا را در قسمت عقبی دهان او قرار داد تا بتواند آن را ببلعد. از سرم درمانی نیز برای دام های بد حال استفاده شود.